top of page

Retinol Nedir ve Ne için Kullanılır?

Retinol son zamanlarda sık sık duyduğumuz, cilt bakımlarında da yer almaya başlayan, hücre onarımını destekleyen ve cilt sağlığını destekleyen bir tür vitamindir. Doğal olarak besinlerin içerisinde bulunur ancak doğrudan cilde uygulamak çok daha hızlı ve etkili sonuçlar veriyor. A vitaminin farklı bir formülü olarak karşımıza çıkan retinol, doğal besinler arasında en çok süt ürünleri ve yumurta gibi besinler içerisinde yer alır. 

Günümüzde dermokozmetik alanlarda da kullanılmaya başlaması daha sık merak edilmesine ve araştırılmasına neden oldu. 


Retinol Nedir?


Retinol nedir? Kimyasal bir bileşen olan retinol A vitamini ailesinden gelir. Şimdilerde en çok cilt yenileyici özelliği ile gündeme gelmektedir. Özellikle yaşa ve yaşlanmaya bağlı olan Anti-aging ürünlerinde sıklıkla yer almaktadır. Özellikle serum ve krem formunda kullanılan retinol, daha kolay bir şekilde cildin alt katmanlarına ulaşabildiği için cildin alt tabakasında yer alan kollajen proteinlerini güçlendirerek cildin elastik yapısını korumasını sağlar. 


Retinol Ne İçin Kullanılır?


retinol kullanımı

Pek çok sosyal medya kullanıcısı ve güzellik uzmanları tarafından da konuşulan retinol, yaşlanmayı ve yaşlanmanın etkilerini geciktirici olmasının yanı sıra cilt üzerinde çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen lekeler için de oldukça etkiledir. Cilt üzerinde ölü hücrelerin birikmesini engeller ve ölü hücreleri cilt bariyerinden kaldırır. Böylece genellikle yüzde oluşan gözenek oluşumunu da ortadan kaldırır. Hücre yenileyici özelliği sayesinde ciltte oluşan koyu lekeler de bu süreçte rengi açılarak ortadan kaldırılmış olur. 


Retinol içerisinde antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri de yer alır. Genellikle uzman doktorlar tarafından sivilce tedavisi sırasında da sık sık kullanılır. Retinol son zamanlarda leke görünümünün ortadan kaldırılması, yüzde oluşan ince çizgilerin doldurulması, sivilce oluşumunun engellenmesi, cildin daha dolgun ve parlak görünmesi için kullanılır. 


Retinol Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Retinol içeriği incelendiği zaman oldukça güçlü bir kimyasaldır. Bu sebeple az miktarda, belirli aralıklarda ve aynı zamanda kontrollü olarak kullanılmalıdır. Başka cilt bakım ürünleri, ilaçlar ve kremler ile etkileşime girerek cilde zarar verebileceğinden dolayı dikkatli davranılmalıdır. Genellikle bir doktor kontrolünde, cildinize uygun olarak doktorun uygun gördüğü dozlarda kullanmak faydalı olacaktır. 


Retinol kullanımından önce cilt derinlemesine temizlenmelidir. Serum halinde ya da krem formunda bulunan retinolu birkaç damla ya da mercimek tanesi büyüklüğünde alarak parmak yardımıyla cilde ince bir tabaka halinde yayabilirsiniz. Göz ve ağız çevresinden mutlaka uzak tutulması gerekmektedir. 

Güçlü bir içerik olmasından dolayı ilk kullanımlarda hassasiyet, kızarıklık, kaşıntı ve yanma gibi sorunlar yaşanabilir. Cilt tiplerine göre verilen reaksiyon da farklılık gösterecektir. Ancak düzenli kullanımda cilt bariyeri de alışacağından dolayı daha rahat bir kullanım imkanı sunabilir. Şikayetlerin devam etmesi halinde bir doktora başvurmak önemlidir çünkü dikkatsiz kullanımlarda cilt yanıkları oluşabilir. 


İlk kez kullanacak olan kişilerin retinol seviyesinin düşük olmasına dikkat etmeleri gerekir. Özellikle haftada iki kez kullanarak başlanması önerilir. Çok hassas ciltler retinol kullanımı sırasında sandviç tekniğini de kullanabilirler. Önce nemlendirici krem, ardından retinol ve ardından tekrar nemlendirici ile birlikte yaşanabilecek şikayetler en az seviyeye indirilebilir. Retinol zaman içerisinde cilt bariyerini yenileyerek daha sağlıklı ve daha pürüzsüz bir cilde kavuşmanızı sağlayabilir. 


Retinol Ne Zaman Kullanılabilir?


retinol faydaları

Retinol genellikle yaşlanma karşıtı ürünlerin içerisinde kullanıldığı için daha ileri yaşlarda kullanılabileceği düşünülür ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özellikle cilt problemleri yaşayan 20’li yaşlardaki herkes retinol kullanabilir. Özellikle daha erken yaşlarda kullanabilmek ilerleyen dönemlerde de yaşlanmayı geciktireceği için daha etkili olabilir. 


Retinol kullanacak olanların güneş ışınlarından kendilerini korumaları son derece önemlidir. Akşam rutinine eklenmesi gereken retinol, ertesi gün mutlaka yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi tarafından da desteklenmelidir. Retinol, bozulmaması ve yanlış tepkimeye yol açmaması nedeniyle serin bir ortamda, güneş ışığından uzakta muhafaza edilmelidir. Uzmanlar hamilelik ve emzirme döneminde retinol kullanımından uzak durulması gerektiğini öneriyorlar. 

コメント


Hi, thanks for stopping by!

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page